Vad är tango

Argentinsk tango


Om din föreställning om argentinsk tango baseras på gamla klichéer, kommer du att bli överraskad. Det är inte snabba vridningar med huvudet. Då tänker du på ballroom tango, tävlingsdansen. Det är inte taktfast trampande till dragspel. Då tänker du på finsk tango. Och vi kan på direkten konstatera att det är i stort sett omöjligt att dansa med en ros i munnen.


Argentinsk tango är en lek med fötterna. En fot som blockerar en annan, en snabb spark och den långa pausen då en fot sakta dras längst golvet.


För att klara detta måste följaren följa som hon känner, inte som hon tror. När som helst kan föraren byta riktning eller steg. Föraren måste i sin tur tydligt föra till de steg han improviserar fram till musiken. Av båda krävs en total närvaro i nuet.


Många förbannelser har yttrats då det inte fungerar. När benen fastnar i positioner omöjliga att ta sig ur. Tangogräl.


Lika många otillräckliga ord har skrivits om känslan när det fungerar. De där stunderna då tankar räcker för att båda ska veta viket som blir nästa steg. Ordlös kommunikation och total tillit. Det är de stunderna vi dansar för.


Praktika

En praktika är ett övningstillfälle för argentinsk tango. Du kan komma och öva på vad du vill, hur du vill och med vem du vill. Till skillnad från en milonga så finns det utrymme för att stanna upp och öva på steg. Vi kan fundera kring och tipsa varandra om hur dansen kan förbättras. Våra praktikor är vanligtvis inte lärarledda men ibland är det någon som vill passa på att visa en tur. Vi dansar, fikar och har det trevligt tillsammans. Välkomna!


Milonga

En milonga är ett festligt danstillfälle för argentinsk tango. Vi klär upp oss lite, kanske äter något gott, dansar och umgås. Vid en milonga är det känslan i dansen som ligger i fokus. Alla är välkomna oberoende av hur länge man har dansat. Vi har roligt tillsammans och alla försöker att dansa med alla. Plats och tidpunkter för kommande milongor publiceras här på hemsidan.


Musik

Färdiga Spotifylistor! Ladda ner och använd!

https://open.spotify.com/user/1154442824/playlist/5g4GjdxTmLioxUrushGWCE


Vill du veta mer om argentinsk tango rekommenderar vi: www.dansatango.se.